BuurtBuik

De stichting Buurtbuik wil voedselverspilling tegengaan en tegelijkertijd verborgen honger en eenzaamheid bestrijden. Vrijwilligers verzamelen eten dat supermarkten, horeca en bedrijfskantines niet meer kunnen of mogen verkopen vanwege de strenge eisen. Dit voedsel is nog prima voor consumptie!

Het eten wordt verzameld door vrijwilligers of door bedrijven gebracht waardoor wij nog dezelfde of de volgende dag op meerdere locaties gratis buurtmaaltijden kunnen verzorgen. Dit doen wij voor mensen die bijvoorbeeld niet bij een voedselbank kunnen aankloppen: nieuwe armen, daklozen, ontheemden. Ook weduwnaars en gehandicapten die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, of gewoon een ieder die op zoek is naar een beetje gezelligheid, is welkom.

Voor wie?

Iedereen is welkom, geen strenge eisen aan de deur! Minima, miljonairs, alleenstaanden, echtparen, buurtbewoners en ontheemden. Bij Buurtbuik kun je voor een overheerlijke, gratis warme maaltijd aanschuiven. En wie wil, mag wat overblijft meenemen. Want het idee van Buurtbuik is dat eten niet wordt verspild maar wordt opgegeten door mensen die dat willen of nodig hebben.

Wat

Wij geven het overvloedige eten van cateringbedrijven, restaurants en supermarkten een tweede kans. BuurtBuik is geïnspireerd door de Portugese Refood-beweging, die inmiddels meer dan duizend gratis maaltijden per dag uitdeelt. Buurtbuik gaat inmiddels naar 600 maaltijden verdeeld per week, dit aantal neemt nog steeds toe!

Waarom

Bij Buurtbuik willen wij een brug slaan tussen de overdaad aan eten enerzijds en het tekort aan eten anderzijds. Wij kunnen niet accepteren dat er mensen zijn moeilijk rond kunnen komen en kinderen zonder ontbijt naar school gaan, terwijl er zo ontzettend veel eten verspild wordt!

Doel

Buurtbuik stelt zichzelf ten doel om zichtbaar en operationeel in ieder stadsdeel van Amsterdam te zijn. Uiteindelijk willen wij het Buurtbuik model landelijk gaan uitrollen.

Middelen Meest waardevol voor Buurtbuik zijn onze vrijwilligers, zonder hen geen Buurtbuik en zeker niet de groei die wij voor ogen hebben! Daarna komen praktische zaken zoals geld voor een bakfiets en voor bakken voor vervoer en opslag van het eten en voor promotiemateriaal en onderhoud van onze website. Professionele kennis en kunde altijd welkom, hoe wij onze dromen kunnen verwezenlijken!

Geef 'n attentie! Ga naar de website Bekijk ons via buurtlink
Huis van de Wijk Olympus
Hygieaplein 10
1076 RT Amsterdam